Подаръци ще има за всички от сърце… само ако всичко е планирано добре !

Или как финансите ни да оцелеят по празниците!

Декември е уют, аромат на печен лешник и портокали, топлина и любов. Всичко е празнично, настроението е приповдигнато и нямаме търпение да прекараме време с любимите хора. Всичко до тук звучи страхотно, ноо… винаги има едно НО.

Декември, обаче е и препускане по магазините, черни петъци и бели понеделници (които са започнали още от средата на Ноември) , изнервящо редене по дълги опашки и празни портфейли.
В търсене на златната среда, ние от М&М Арт направихме кратък план как да избегнем втората ситуация или поне да я превърнем в малко по-поносима.

Неозаглавен дизайн

1. Кой заслужава подарък ?

Добрият план представлява 50% от добре свършената работа. Това важи и за празничния шопинг. Изготвянето на списък с хората, на които ще подарим подарък е крайно препоръчително, преди да се впуснем в безкрайното търсене и обикаляне по магазините.
Тъй като винаги съществува риск, в този списък да сме пропуснали някой е по-практично да подготвим и нещо дребно в допълнение, за да не изпадаме в неудобни ситуации.

2. А бюджета ?

Отговорите на този и предходния въпрос са взаимосвързани. Почти винаги от бюджета зависи какъв подарък да изберем за различните хора, включени в списъка.  Много е важно да определим колко пари ще отделим за подаръци, за да не се наложи да използваме платформи за продажби след празниците.
Определяйки финансов лимит за пазаруване, ще можем да разпределим бюджета по-лесно, а и току виж останало нещо и за нас.

 

bvsw

3. Кога започваме ?

Със  сигурност не на 24.12 😄

Спокойствието и сигурността по време на празничния шопинг е изключително важно, затова и препоръчваме подготовката да стартира най-късно в края на Ноември. Така сме сигурни, че разполагаме с достатъчно време да решим какви да бъдат подаръците и съответно да си ги набавим.
В последните години и в България навлезе манията по т.нар. „Черен петък“, при който валят намаления на различни продукти – от черна и бяла техника, до козметика и сувенири. Традиционно той се провежда в последния петък на Ноември, но тази година, ние решихме да го удължим и нашият онлайн магазин ще предлага отстъпки за различни подаръци в продължение на цяла седмица. Така че се подгответе от 25.11 чаак до 04.12, по този начин се надяваме, че ще имате време да помислите и изберете подаръци за вашите близки.

 

4. Разходка в мола или пазаруване онлайн ?

И двете имат своя чар и предимства.  От една страна е страхотната празнична атмосфера в магазините, безбройните светлини и лъскави декорации, които рязко повдигат нивата на ендорфин в кръвта. От друга страна пък ни примамва удобството да пазаруваме от уюта на дома и любимия диван.

Пазарувайки във физически магазин, ние можем да видим на живо дадения продукт, но това върви ръка за ръка с редица негативи:

  • Тълпите от хора по магазините
  • Сериозни опашки, които често излизат от пределите на търговския обект
  • Риска от изчерпване на продукта, докато се доберем до него
  • Паркирането – доста добър довод да си останем на дивана!

От друга страна, онлайн пазаруването може да не е толкова вълнуващо приключение, но пък по този начин спокойно можем:

  • Да сравним цените
  • Да разгледаме детайлно характеристиките на даден продукт, без друг клиент да нервничи на опашката
  • Да сравняваме различни продукти

* Бонус съвети при онлайн пазаруване

Който и вариант да изберем е важно да не губим празничният си дух. Често малките детайли, могат да се окажат сериозен препъникамък за нас. Координиране на доставки, чакане пред куриерски офиси или липса на пари в брой, при получаване на пратката, често могат да развалят нашето настроение. Ето защо да обърнете внимание на следните неща :

  • Доставка – с две ръце препоръчваме доставката до автомат на куриера. По този начин избягваме чакането пред куриерския офис или разногласията относно часа на доставка.
  • Плащане – Предварителното плащане на поръчката дава спокойствие, че няма да се налага да търсим „точни“ пари или близки банкомати за теглене, а и момента предоставяме 2лв отстъпка при използването на нашият виртуален ПОС терминал.
  • Използване на опцията „Добави в любими“ – Бързо, лесно и удобно отваряме продуктите, които сме си набелязали.

Вече нямаме търпение да зарадваме близките си за предстоящите празници и се надяваме, че с нашия кратък наръчник сме успели да подготвим и теб.