Какво символизират най-пролетните празници – Лазаровден и Цветница ?

Лазаровден и Цветница са едни от най-важните християнски празници, но освен това те се свързват и с настъпването на най-нежният и красив сезон – пролетта.

Тези два пъстри празника се отбелязват в последните събота и неделя преди Великден, който тази година се пада на 16 април.

Лазаровден

В този ден се почита паметта на св. Лазар, който се свързва с библейското предание за възкресението му от Исус Христос.  Според легендата, Исус Христос възкресил своя приятел Лазар, за да подсили вярата на своите последователи.

Има много традиции и обичаи свързани с този празник, които не са пряко свързани с християнското предание, но са много разпространени сред славянските народи. Най-популярният е Лазаруването. На Лазаровден младите, неомъжени жени се събират от рано, обличат празнични дрехи и слагат венци от цветя, след което обикалят къща по къща и пеят песни за здраве и плодородие.  

Цветница

Според легендата, Цветница или наричана още Връбница или Палмова неделя се свързва с посрещането на Исус Христос в Йерусалим в деня след възкресението на Лазар. Той бил посрещнат с огромни почести, хората застилали пътя му с палмови листа и цветя. Към днешна дата, православната църква е приела върбовите клони като символ на празника и затова на Цветница църквата ги осветява и раздава на вярващите за здраве.

flower-basket-g362a1ab8a_1920

Цветница също е денят на цветята. Този ден символизира събуждането на живота и младостта.
Хиляди хора в България, носещи имена на растения отбелязват своя имен ден на Цветница, а ние може да ви помогнем да изберете подходящ подарък за тях <3